MISIR FLAKE
Mısırın uygun sıcaklıkta işlenerek nişasta sindirilebilirliğini arttırması ile yüksek verim elde edilmesidir. Günlük süt veriminde %10-13 oranında artış sağlamaktadır. Ham maddenin ezilmesi ve kırmasına oranla flake’in sindirimi daha yüksektir. Mısır kırmasında nişasta sindirimi %87 iken mısır flake de %96 dır. Bu da aynı ham maddeyi daha etkin kullanmak anlamına gelir.
Lezzet ve kokusuyla hayvanlar tarafından tercih edildiğinden kuru madde tüketimini arttırır. Bunun sonucunda süt verimi, süt proteini, süt yağı ve sindirim derecesinde belirgin artışlar gözlenmektedir.
Aynı miktardaki yem, kırma ve ezmeye göre daha fazla et, süt ve büyüme artışı sağlanır.
ARPA FLAKE
Arpanın yüksek sıcaklıkta pişirilmesi sonucunda nişastanın sindirilebilirliğini arttırarak hayvanlardan en yüksek verimin elde edilmesidir. Hayvanın tane arpanın nişasta ve enerjisinin tümünden faydalanmasını sağlayarak et ve süt veriminin %10-15 oranında artış yününde olumlu fayda ve verime neden olmaktadır. Tahıl kırmaların da sindirebilirlik oranı %75-80 civarındayken, flake haline getirilmiş tahıllarda sindirilebilirlik oranı % 95 lerin üzerine kadar çıkabilmektedir. Lezzet ve kokusuyla hayvanlar tarafından tercih edildiğinden kuru madde tüketimini arttırması sonucunda süt, et artışı ve hızlı büyümeyi beraberinde getirir. Üretime giren ham madde detaylı bir temizlikten geçer.
Yem kırma ve ezme özelliğinden farklı olarak flake haline getirilecek arpa içerisinde toz, toprak ve farklı tane gibi hiçbir farklı ürün bulunmaz. Bu da kaliteyi doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu sayede metabolik sistemde herhangi bir zarara neden olmadan maksimum sindirilebilirlik oranıyla hayvanın genetiğinde var olan verim artışını ortaya çıkartır.
BUĞDAY
İnsanların beslenmesinde buğday en temel gıda maddelerinden birisidir. Buğday ekmeğin esas maddesidir. Un haline getirilerek Ekmek ve diğer unlu gıdalarda kullanıldığı gibi tane halinde bulgur olarak da gıda sektöründe yerini almaktadır.
SAMAN
Saman (Balya) Ürünlerimiz birinci sınıf olup ince samandır. Her balya 30 – 35 kilo arasındadır. Yeni yıl ürünü olup her zaman tazeliğini korumaktadır. Hangarlarımızda yaz bitiminde depolanır ve yıl boyunca satılır.
MISIR
Mısır tüm dünyada mükemmel bir silaj bitkisi olarak kabul edilir. Çok yönlü kulanım alanına sahip mısırın son yıllarda yeşil yem ve silaj üretimi amacı ile ekim alanı artmıştır. Mısır silajı veriminin yüksekliği, silaj yapımına uygunluğu ve elde edilen silajın besleme değerinin yüksekliği gibi nedenlerle tercih edilir. Mısır sıcak iklim bitkisi olması nedeni ile ilkbahar ve yaz başlangıcında ekilebilir.
Tohum iriliğine bağlı olarak dekara 2-2.5 kg tohumluk kullanılması yeterlidir. Tane mısır üretiminde dekara 8-9 bin bitki olacak şekilde ekim yapılırken, silajlık mısır üretiminde bu rakam 12-14 bin’dir. Ekimde sıra arasının 70 cm, sıra üzerinde ise 10-12 cm olması önerilmektedir. Sindirilme oranının yüksekliği ve birim alandan yüksek verim alınabilmesi mısırın en önemli avantajları arasındadır. Ülkemizde kıyı ve geçit iklime sahip yörelerde tahıl (buğday, arpa) hasadından sonra mısır, silo yemi amacıyla ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Silajlık olarak ekimi yapılacak mısır çeşitlerinin uzun boylu, bol yapraklı, koçan ağırlığı, koçandaki dane sayısı yüksek olmalıdır. İkinci ürün olarak ekilen bölgelerde mısırın erkenci olması gereklidir.
YULAF
Yulaf iki hâli vardır: kabuksuz yulaf ve tam yulaf. Kabuksuz yulaf veya çıplak yulaf, yüksek enerji içeriği nedeniyle kümes hayvanları, atlar, domuz yavruları ve sağmal inekler için çok uygun olduğundan yem değerini ve lezzetini önemli ölçüde artırır. Tahıllar arasında yulaf en yüksek yağ içeriğine sahiptir. Çekirdek yağ içeriği %2 ile %12 arasında değişebilir. Palmitik, oleik ve linoleik asitler yulafın yağ asitlerinin %95’ini oluştururken miristik, stearik ve linolenik asitler küçük miktarlarda bulunur. Yulaf, buğday ve arpadan daha fazla oleik asit ve daha az linolenik asit içerir.
Hayvan yemi endüstrisi hem bütün yulaf hem de kabuksuz yulaf kullanmaktadır. Yulaf, İskandinav bölgesinde ve ABD’nin güney kesimlerinde evcilleştirilmiş hayvanlar için yaygın şekilde yem olarak kullanılmaktadır. Kabuksuz yulaf, yem olarak mısır ve buğday ile karşılaştırılabilir.
AY ÇİÇEĞİ KÜSPESİ
Fiğ nedir?
İki çenekliler sınıfının, baklagiller familyasından bir bitki. Fiğ, bir veya birçok yıllık, genellikle tırmanıcı, otsu bitkidir. Çiçekleri yaprakların koltuğundan çıkar. Tek tek veya salkım halinde bulunur. Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde, yaygın pekçok türü vardır.
SOYA FASÜLYESİ
Organik Gübreler:
Doğal olarak oluşan gübreler, hayvan dışkıları ve bitki artıklarından oluşur. Bunların içinde en faydalısı LEONARDİT kaynaklı olanlardır. Hayvan dışkılarından oluşan gübrelere halk dilinde ahır gübresi adı verilir.
Ahır gübreleri sadece içeriğindeki organik madde miktarıyla organik madde eksikliğini giderir fakat LEONARDİT kaynaklı ürünler içeriğindeki Hümik+Fulvik asit sayesinde toprağı düzenleyici etkisi vardır. Ayrıca Leonardit kaynaklı gübrelerin en önemli özelliklerinden biriside toprağın geçirgenliğini arttırarak toprağın yumuşamasını sağlarlar.
PAKET SLAJ
Ayçiçeği nedir?
Familyası: Bileşikgiller (Compositae). Günebakan, Gündöndü ve Günçiçeği diye de bilinen bir yıllık bitki.
Ayçiçeğinin boyu, yarım metreden dört metreye kadar varır. Kalınlığı 1 ile 4 cm arasında değişir. Ayçiçeğinin çok sağlam bir kök yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Bu bitki kuvvetli kökleriyle toprağı sıkı sıkıya kavrar ve çok fazla besin maddesi, özellikle potasyum alır. Ayçiçeğinin sapı, yani gövdesi de çok kuvvetlidir. Tek bir saptan ibaret olan veya dallanan çeşitleri vardır.
ARPA UNU
Tohum ve Tohumluk:
İnsanoğlu binlerce yıl önce tohumdaki yaratıcı özelliği keşfettiği zaman yeryüzünde tarımda başlamış oldu. O tarihten itibaren tohumluk bitki yetiştirme açısından daima kilit bir unsur olmuştur.
Günümüzde bitki yetiştirmede uygulanan tekniklerin ve kullanılan materyalin pek çoğu aslında tohumlukta var olan genetik ve fizyolojik potansiyelin tam olarak ortaya çıkmasına imkan sağlamak içindir. Genel bir tabirle tohumluğu tarif edecek olursak yeni bitkiler elde etmede yararlanılan jeneratif ve veğetatif özelliğe sahip tüm bitki organ ve kısımlarını ifade eder.
MISIR UNU
Tohum ve Tohumluk
İnsanoğlu binlerce yıl önce tohumdaki yaratıcı özelliği keşfettiği zaman yeryüzünde tarımda başlamış oldu. O tarihten itibaren tohumluk bitki yetiştirme açısından daima kilit bir unsur olmuştur.
Günümüzde bitki yetiştirmede uygulanan tekniklerin ve kullanılan materyalin pek çoğu aslında tohumlukta var olan genetik ve fizyolojik potansiyelin tam olarak ortaya çıkmasına imkan sağlamak içindir. Genel bir tabirle tohumluğu tarif edecek olursak yeni bitkiler elde etmede yararlanılan jeneratif ve veğetatif özelliğe sahip tüm bitki organ ve kısımlarını ifade eder.
KEPEK
Rulo Silaj
OB 700 COMBI kombine rulo silaj paketleme makinesi mısır silajı, pancar küspesi gibi kaba yemlerin sıkıştırılarak rulo balya yapılması, etrafının da streç film ile sarılması işlemi için kullanılır.44 kw elektrik enerjisi ile çalışan makinenin kapasitesi ortalama 40 balya/saat dir.
Balya ağırlığı yemin nem oranına göre 650-750kg arasındadır. Elektronik otomasyon ile kontrol edilen makine tam otomatik yada manuel olarak çalışabilmektedir.